![Dairi ibu](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhY4QrmyMEG8HqYPxLF4hhrS_JgztGAUUKG9EQA-oUS0XAFzlpUPCAb204eGelf-gqgd83MoUOqwFN77xqALD1Ut3I1hnQCYjqXZ1WSrFs3XmalJp0oa917tp9KIXzMbH0aUfrAJdoi0no/s400/baiti-jannati-horz.jpg)
catatan usrah dan lain2-semoga bermanafaat. Sila kembangkan ilmu dengan merujuk kepada sumber-sumber yang soheh.Ya Allah ,berilah taufik dan hidayahmu kepadaku dan pembaca blog ini untuk menjadi hamba-hamba mu yang soleh. Yang redho dan diredhoi engkau ya allah. Amin. nota- semua gambar adalah dari google.
Saturday, June 5, 2021
AYAM GORENG DAUN PANDAN
BAHAN-BAHAN:
Dua keping isi ayam | dipotong saiz 4cm sebanyak 8 keping
4 ulas bawang merah | dikisar
1 ulas bawang putih | dikisar
2.5cm halia | dikisar
1.25cm lengkuas | dikisar
2 batang serai dihiris | dikisar
1.25cm kunyit hidup | dikisar
1 sudu makan sos ikan
1 sudu makan gula
Daun pandan secukupnya
Lidi pencucuk secukupnya
Minyak untuk menggoreng secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Gaulkan bahan kisar dengan kepingan ayam. Perasakan dengan sos ikan dan gula. Perapkan semalaman di dalam peti sejuk ( chiller ). Ketepikan.
2. Ambil sehelai daun pandan dan balutkan seketul ayam yang diperap dan sematkan lidi supaya daun tidak tertanggal semasa menggoreng. Ulangi langkah hingga selesai.
3. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng ayam sehingga masak dalam masa 15 minit hingga garing.
4. Angkat dan tos.
5. Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment