Friday, November 6, 2020

RESEPI KUIH SIPUT SEDAP RANGGUP GEBU


--------------------------------------------------------------------------

Bahan2 nya.
---------------------
BAHAN A
------------------
1kg tepung gandum
1 biji telur
1/2 cwn santan pekat.
4 sudu besar membukit marjerin - utk di cairkn
Sedikit garam
Sedikit ajinomoto - jika suka
2 sudu besar biasa rempah kari
1 sudu kecil serbuk lada hitam - jika suka

Bahan B
--------------
2 sudu besar biasa marjerin - jgn cair kn
Air sejuk ais atau air peti ais secukup nya.

Bahan C
---------------
Minyak utk menggoreng
Daun kari.
Acuan kuih siput.

CARA2 NYA
---------------------
Cairkan marjerin di atas api perlahan2.
Sambil tu satu kan semua bahan A ke dlm bekas - gaul rata.
Sebaik marjerin telah cair tuangkan ke dlm adunan tepung tadi ketika tgh panas mendidih tu..gaul rata dgn menggunakn sudip kayu.
Bila dh agk suam ramas2 manja dgn menggunakn jari sehingga menjadi seperti serbuk roti.
Setelah semua bergaul sebati baru lh di bancuh dgn air sejuk ais.. Wajib guna air sejuk ais ye atau air peti ais.. Masukkn ais sejuk sedikit demi sedikit sampai tepung boleh di uli..
Setelah itu baru masukkn marjerin yg tdk di cairkan tu..uli sebati..
Masukkn adunan ke dlm beg plastik supaya tdk terlalu terdedah kpd udara yg boleh mngakibatkn adunan menjadi keras.
Cubit lh sedikit2..bulat2kan dan tenyeh di atas acuan supaya menjadi bentuk siput.
Dah siap semua baru lh di goreng dlm minyak yg sederhana panas sambil di tabur daun kari sebagai penaik aroma.

***Nota kaki - kalau xde acuan siput gunting je pun boleh tapi tukar nama jadi kuih gunting lah..rasa sama je. Utk gunting jgn tebal sgt dan jgn nipis sgt..agk2 sederhana tebal supaya masak sekata.

Slmt mencuba

Kredit Cik Gayah RBZ

No comments: