Monday, December 26, 2016

KHASIAT POKOK "MALU MALU"/SEMALU

بسم الله الرحمن الرحيم Assalaamu Alaykum Wa Rahmatullaahi Wa Barakaatuh اللهم صل على محمد وآل محمدImage may contain: plant, flower, nature and outdoor
Antara khasiatnya yang agak popular ialah
1.Mengecut, menguat dan membersihkan f#r#j, khususnya selepas bersalin atau haid.
.
Caranya adalah ambil beberapa batang pokok semalu, termasuk akarnya sekali dan bersihkan ia terlebih dahulu.Masukkan dalam sebuah periuk yang sudah dimasukkan air kosong bersama sedikit buah manjakani, garam kasar dan asam keping. Kemudian rebuskan.
.
Tunggulah sehingga asam keping itu kembang dan biarlah hingga airnya suam sedikit. Air semalu ini boleh dibuat air mandi.
Pokok semalu juga sesuai untuk merawat masalah ‘makan air’ pada kaki dan tangan.
.
Caranya amat mudah iaitu ambil beberapa batang pokok semalu bersama akarnya sekali. Campurkan sedikit kapur dan tumbuklah sehingga lumat.
Setelah itu, sapulah bahagian yang terkena penyakit tersebut,
.
.
2. menghapuskan lemak/kolestrol di dalam darah dengan bertindak sebagai agen anti kolestrol.
.
.
3.Pokok semalu yang dicabut menggunakan playar (keseluruhan pokoknya termasuk akar) direbus di dalam periuk hingga menggelegak. Biarkan sejuk sedikit sehinggalah agak-agak boleh dimasukkan tangan atau kaki di dalam air rebusan itu (masukkan air itu ke dalam besen atau baldi terlebih dahulu).
.
Air rebusan ini cukup baik untuk mengekalkan kelembapan tangan dan kaki, menghilangkan gatal-gatal tangan dan kaki akibat ‘makan air’ atau istilah saintifiknya Athlete’s foot dan juga cekam pada kuku tangan dan kaki.
.
.
4.melawaskan kencing dan memecahkan batu karang
Post a Comment