Saturday, February 18, 2012

Kisah Hamza

Bismillahirrahmanirrahim. Assalaamu Alaykum Wa Rahmatullaahi Wa BarakaatuhHamza budak 13 tahun telah ditangkap oleh pasukan keselamatan semasa tunjuk perasaan di Giza sebuah kampong wilayah yang menentang  regim asad dalam daerah Dar'a diSyria pada 29 April. Dalam kebimbangan keluarga beliau menanti selama sebulan dalam teka teki apa yang telah terjadi kepadanya.

Dan bila tubuhnya yang tidak bernyawa dihantar kepada keluarganya , kecederaan pada setiap inci tubuhnya melambangkan penderitaannya. Kesan bakaran api rokok , bekas tembakan peluru  dan calar-calar  tengkok patah , kemaluan dikerat., lutut patah sehingga tak dapat dipastikan apakah sebenarnya yang menyebabkan dia terbunuh.

Berumur  13 tahun , dia adalah ,mangsa termuda yang diketahui dalam usha penuniuk perasaan untuk menjatuhkan regim  President Bashar al-Assad.

Keluarga budak ini telah dilarang untuk bercakap mengenai tragedi tersebut . Tetapi mereka poskan gambar jenazah  ditalian. Perbuatan ini telah menyebabkan ayah budak ini ditangkap minggu lepas dan tidak dapat dikesan.


Post a Comment