Tuesday, March 4, 2014

Tip berjimat sambil masak.

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalaamu Alaykum Wa Rahmatullaahi Wa Barakaatuh
اللهم صل على محمد وآل محمد





Kadang kita tak perasan yang kita banyak mebazir semasa didapur- jom berjimat ...

Tip berjimat sambil masak.

1. Didihkan air yang anda perlukan sahaja.
2. Panaskan air untuk memasak dalam cerek.
3. Memanggang dalam toaster bukan grill- guna periok ajaiab tu....
4. Masak dengan kuali bertutup
5. Letak periok kecil atas tungku kecil.
6. Pastikan api gas dibawah periok saja jangan sampai keluar.
7. Gunakan steamer yang ada banyak compartment untuk masak banyak jenis sayuran dalam satu bekas.
8. Kalau ada oven- masak banyak benda pada satu-satu masa.
9. Masak banyak sekali dan sejuk bekukan.
10 Kecilkan bahan masakan supaya cepat masak.
11. Tutup api dapor 10 minit sebelum habis masa memasak.
12. Guna slow cooker
13.Sejukkan dulu makanan sebelum masuk peti sejuk.
14.Cairkan makanan beku dulu sebelum masak. Jangan masak yang beku tu....
15. Penuhkan petisejuk anda.
 16. Selalulah cairkan airbatu (defrost ) peti kalau tak auto.
17. Tutup microvawe kalau dah tak guna
19. Rebus kacang hijau dalam periok letrik- cepat masak


Post a Comment