Saturday, April 11, 2015

Ilmu tanpa akhlak

بسم الله الرحمن الرحيم Assalaamu Alaykum Wa Rahmatullaahi Wa Barakaatuh اللهم صل على محمد وآل محمدIlmu tanpa Akhlak; "Al-Imam As-Syafi'e rah. pernah berpesan, kita ini tidak akan mendapatkan sesuatu ilmu itu kecuali dengan enam perkara. Yang pertama adalah kecerdasan akal. Akal untuk memahami, membaca dan menghafal. Yang kedua adalah semangat. Orang yang mencari ilmu mesti punya semangat dan keazaman untuk mendapatkan ilmu. Mereka ini diibaratkan seperti orang yang dahaga sangat dan amat memerlukan kepada minuman."
"Dan yang ketiga adalah rajin dan istiqamah. Dalam kehadiran, dalam membaca, dalam mendengar, dalam mencatit serta apa sahaja untuk mendapatkan ilmu. Memerlukan istiqamah. Yang keempat adalah mempunyai wang. Wang untuk membeli buku, membeli pen, transport, dan membayar yuran pengajian sekiranya di universitas."
"Yang kelima adalah hubungan yang baik antara guru dengan murid. Dan yang keenam adalah petunjuk daripada guru. Bukan daripada kitab, kitab adalah wasilah. Tetapi daripada guru. Guru yang bersanad akan keilmuannya."
"Kerana apa yang kita baca dan faham sendiri itu belum tentu yang di maksudkan oleh sohibul kitab. Oleh sebab itu kita memerlukan guru mursyid, untuk mengajar dan menerangkan apa yang di maksudkan oleh ulama pengarang kitab."
"Dikatakan ilmu itu tanpa adab dan tanpa akhlak akan jadi pincang, terkadang kita nampak orang alim tetapi bilamana berhadapan dengan masalah yg mencabar emosi dan juga akhlak, akan dilihat disitu dia alim dan berakhlak atau alim sahaja. Orang berilmu yang berakhlak atau orang itu hanya berilmu sahaja."
"Dikatakan Imam As-Syafie pernah dimaki oleh seseorang yang lalu. Tetapi, beliau tidak menjawab dan mengendahkan orang tersebut berlalu pergi. Lalu datang anak muridnya dan berkata "Wahai Imam, kenapa engkau tidak menjawab kepada orang yg memaki hamun kepada engkau tadi? selalu orang dimaki sekali tetapi kita dibantai dengan tiga empat kali dengan makian."
"Lalu Imam As-Syafie berkata; "Orang jahil berkata perkara yg tidak baik kepada saya, tidak ingin dilayan, kerana ia akan bertambah jahil dengan kata-katanya yg jahil saya bertambah mulia dengan tidak melayani beliau. Umpama kayu gaharu, jika kita hendak tahu ia wangi atau tidak,dibakar dulu. Ya kan."
"Nak tahu kedudukan seseorang itu alim dan berakhlak ataupun tidak, hendaklah diuji, apabila diusik emosinya jika ia melenting.
Mungkin dia berilmu tetapi akhlaknya dan cara mengawal emosinya itu adalah akhlak kerna akhlak itu tidak mungkin didapati oleh sesiapa tanpa ilmu."
Daripada Sayyidil Habib Ali Zaenal Abidin bin Abu Bakar al-Hamid
Post a Comment