Wednesday, January 28, 2015

MAKANAN ARAB.

بسم الله الرحمن الرحيم Assalaamu Alaykum Wa Rahmatullaahi Wa Barakaatuh اللهم صل على محمد وآل محمد


 


Apa yang boleh disifatkan tentang makanan Arab ini ialah ia menjejaskan kesihatan dan berat alat pencerna . boleh membawa kelesuan jiwa, menggemukkan badan dan memerlukan masa yang lama untuk menyediakan kerana banyak cerewetnya.
Makanan “kabbah” atau “kusaa” boleh mengambil masa surirumah dari pagi hingga ke petang untuk meyediakannya. Sedangkan surirumah diBarat dapat menyediakan makanan untuk keluarganya dalam tempoh tidak sampai satu jam.Umpamanya dengan merebus sayur-sayuran tanpa sedikit pun kuahnya tumpah atau meleleh diatas lantai- kemudian dituang diatasnya keju. Demikian sudah tersedia makanan dengan selamat.

Sementara itu makanan orang Syria pula sukar untuk dihadam. Perbelanjaan pula besar. Hal ini tidak memberikan peluang keoda kelurga kelas pertengahan untuk menolong orang miskin.Tentulah dari keadaan ini akan muncul dua golongan rakyat,iaitu yang pertma rakyat yang menderita kerana lapar dan yang kedua yang mati kerana terlalu kenyang.

Sebenarnya makanan Arab tidak hanya sekadar susah untuk disediakan dan membazir. Malah kebiasaanya suri rumah mengenepikan bahagian yang berfedah (samaada sayuran atau bijian) secara “membazir”. Umpamanya semasa merebus kacang buncis atau kacang “lender”, airnya dituang begitu saja. Sedangkan ia mengandungi bahagian yang kaya dengan zat. Manakala bagi surirumah diBarat bahagian-bahagian itu diguna utuk menyediakan sup.Begitu juga surirumah kita mengupas sayuran itu dengan membuang biji dan kulitnya, sedangkan didalamnya terdapat berbagai-bagai vitamin.
Demikian juga gandum , kulitnya dicampak atau diberi makan binatang. Begitu juga dengan kacang Dhal dan kulitnya yang dibuang. Bukankah semuanya itu mengandungi zat besi?

Menyediakan minyak sapi pula caranya cukup rumit, Berbeza dengan keju . Walau bagimana pun sayngnya ia tidak dimasukkan dlam kategori makanan melainkan setelah dipanaskan dan keju pun demikian dipanaskan.

Begitu juga dengan lobak ubi dan bawang  hijau . Kita sering membuang begitu sahaja bahagian daunnya yang kaya dengan vitamin dan kita hanya makan ubinya sahaja yang khasiatnya jauh kurang dari daunnya.
Demikian juga “salad’” yang kaya dengan vitamin itu. Kita jarang menjamahnya kerana mengikut pendapat surirumah ia tidak boleh dimakan bersma dengan makanan yang masam . Padahal ini sepatutnya dimakan samada dimusim panas atau sejuk.

Kita tidak makan makanan kecuali setelah dipanaskan betul-betul dan ini yang benyak menghilangkan vitaminnya . Untuk memsak sebenarnya cukuplah sekadar panas suam tanpa mengelegak panasnya.

Demikian secebis dari makanan orang-orang Arab Syria. Betapa wajar bagi kita untuk menghentikan kebiasaan yang merosakkan itu , walau rasanya kan berubah sedikit, kerana citarasa itu boleh dididik. Tujuan dari makanan bukanlah rasanya tapi faedahnya.

Satu hal lagi yang patut diingat ialah pentingnya menjaga kebersihan dalam makanan dengan membasuh tangan sebelum makan dan selepas makan.
Sebelum mengakhiri perbincangan ini , ingin sya menarik perhatian surirumah betapa pentingnya makanan, sensitifnya serta hubungan nya dengan ketenteraman serta kasih sayang antar suami isteri dan anak-anak. Lantaran kelewatan menyediakan makanan dlam waktu yang dijangkakan serta tidak pandai menyediakan makanan banyak menimbulkan persengketaan dan perbalahan. Setiap wanita patut menyedari keadaan ini dan haruslah dapat menyediakan makanan serta mempelbagaikannya seberapa boleh , iaitu dengan meninjau cara-cara maskan moden serta jenis-jenis makanan (resepi) yang lazat dan berfaedah. Makanan Arab suatu waktu dahulu adalah paling sederhana tetapi boleh membantu menguatkan badan serta memberi faedah.
Surirumahtangga juga harus mengetahui tentang mutu makanan, apa yang sesuai dan yang tidak sesuai sewaktu mengalami penyakit dan kegemukan seperti yang dijelas dalam buku-buku kesihatan umum.

Sementara itu makanan orang Barat lebih sikit dari makanan kita dari segi kuantiti dan kosnya. Dalam pada itu mereka mempunyai badan yang lebih tampan dari kita dan mempunyai ketahanan yang lebih kuat daripada kita. Satu perkara penting yang ingin saya jelaskan disini ialah “susu tapis” . Seratus gram susu ini diperolehi dari seribu gram susu biasa !Betapa ruginya ini . Yang menarik perhatian ialah bila saya mendapat tahu bahawa di Amerika Syarikat penduduknya tidak menggunkan susu jenis ini walaupun mereka kaya dengan penghasilan susu.
Saya ingin menasihati orang-orang yang gemar minum susu tapis ini untuk menggantikannya dengan susu biasa , iaitu dengan menuangkan dalam sebuah bekas. Kemudian meletakkannya diatas sekeping kain tebal yang akan menyaring air didalamnya. Dengan itu dapat dihasilkan susu tapis dibawahnya dan air yang menyerap dalam kain tadi boleh digunakan untuk merebus mee dan sebagainya.
Mengakhiri perbincangan ini , saya ingin menceritakan kepada para pembaca kisah berikut:-

Ada diceritakan satu keluarga Arab yang telah lama menetap di Amerika . Surirumah itu telah berkenalan dengan jirannya , lalu mereka menjadi mesra . Suatu hari isteri itu berkata kepada suaminya “ saya ingin menjemput jiran kita orang Amerika itu untuk jamuan makan” Keluarga Arab berkenaan bersetuju untuk menyediakan maskan timur yang popular iaitu “kusahmashi ” (terung yang disumbat dengan nasi dan daging)

Sisuami pun pergilah ke pasar dan lama juga berpusing untuk mencari terung yang sesuai seperti yang terdapat dinegara Arab.Dibelilah jenis yang sesuai.
Isterinya pun siboklah mengosongkan isi terung lalu dimasukkan nasi , daging ,lemak ,kunyit, garam, bawang, daun selasih, cili, asam jawa dan berbagai-bagai lagi bahan- yang penyediaannya hampir menngambil masa separuh hari.
Apabila tiba waktu makan tengahhari  jiran tadi meminta maaf kerana tidak mahu makan makanan itu kerana sukar dihadam. Lebih-lebih lagi dari bahan lemaknya , sambil berkata:-

“ Sekarang saya fahamlah sebab kemunduran orang Timur, kerana peritnya makanan mereka dan tinggi kosnya, disamping menghabiskan masa yang lama untuk memasaknya.

Kalau jiran tersebut mendapat tahu masa yang dihabiskan oleh lelaki timur itu untuk mencari terung yang sesuai , tentu dia kan lebih terperanjat lagi.

Marilah kita renungi dan memikirkannya

No comments: